Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΟΥΡΙΧΑΙΜΙΑΣ

  • Κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νερού (>2 lt ημερησίως)   
  • Τήρηση υποθερμιδικού διαιτολογίου σε περιπτώσεις παχυσαρκίας 
  • Αύξηση κατανάλωσης υδατανθράκων και μείωση κατανάλωσης λίπους 
  •  Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ 
  • Κατανάλωση τροφίμων με μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες. Τέτοιες τροφές είναι: 
·         Όλα τα είδη φρούτων
·         Λαχανικά εκτός από εκείνα που αναφέρονται παρακάτω
·         Μακαρόνια, ρύζι
·         Γάλα, γιαούρτι, τυρί
·         Αυγά
·         Φιστίκια, καλαμπόκι
·         Άσπρο ψωμί, δημητριακά και τα προϊόντα τους
  • Αραιή συχνότητα κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν 50-150mg πουρινών/100 gr. Τέτοιες τροφές είναι:
·         Σπαράγγια, φασόλια, αρακάς, φακές, σπανάκι, μανιτάρια, ντομάτα
·         Κουνουπίδι
·         Κυνήγι
·         Ψάρια
·         Κρέας
·         Κοτόπουλο
·         Δημητριακά ολικής αλέσεως.
  •  Αποφυγή κατανάλωσης τροφών που εμπεριέχουν 150-825mg πουρινών/100 gr. Τέτοιες τροφές είναι:
·         Αντσούγιες, ρέγκες, σκουμπρί
·         Αλλαντικά
·         Θαλασσινά (χταπόδι, πέστροφα, γαύρος, τόνος, γαρίδες, οστρακοειδή, αστακός, σαρδέλες)
·         Σούπες και ζωμοί κρεάτων
·         Σάλτσες διάφορες με βάση εκχύλισμα κρέατος
·         Κιμάς κρέατος
·         Γάλα σόγιας
·         Εντόσθια
·         Καρδία, μυαλά, συκώτι