Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

ΝΗΣΤΕΙΑ; ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΩ;


      Η νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια χρονική περίοδο που θα απολαύσετε γεύσεις που λείπουν το υπόλοιπο έτος από το διαιτολόγιό σας, αλλά και να προάγετε την υγεία σας. Χρησιμοποιήστε στην εβδομαδιαία διατροφή κάθε μορφή θαλασσινών και οσπρίων. Προτιμήστε τα ολικής αλέσεως δημητριακά, όπως ζυμαρικά, ψωμί κ.α. Πιο αναλυτικά, γνωρίζετε ότι: 
  • Οι φακές αποτελούν απαραίτητο συστατικό της νηστείας. Είναι θρεπτικές και πέπτονται συνήθως ευκολότερα από άλλα όσπρια. Πρέπει να υπάρχουν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, αφού έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και στην καλή λειτουργία και υγεία του πεπτικού συστήματος. 
  • Γαρίδες; Σε αντίθεση με παλαιότερα στοιχεία, νεότερες αναλύσεις δείχνουν ότι οι γαρίδες δεν εμπεριέχουν πολλή χοληστερόλη, ενώ είναι γεγονός ότι η χοληστερόλη των θαλασσινών επηρεάζει λιγότερο τη χοληστερόλη του οργανισμού μας από ότι το λίπος του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών. 
  • Οι γαρίδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων , των οποίων η δράση ξεχωρίζει για την προστασία της καρδιάς. 
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, τα χόρτα εναρμονίζονται πλήρως με την έννοια της Μεσογειακής Διατροφής. Το αγριοκάροτο, το αγριομάρουλο, η αλεντρίδα, οι γαλατσίδες, οι ζοχοί, οι αρωματικές καυκαλήθρες, το προβάτσι, τα ραδίκια και η ρόκα αποτελούν είδη άγριων χόρτων που η ελληνική φύση μας προσφέρει. 
  • Τα χόρτα περιέχουν υψηλές ποσότητες ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Επίσης, περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών, ουσιών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. 
  • Οι σουπιές αποτελούν μια εκπληκτική πηγή σιδήρου, παρέχοντας ανά 100γρ το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης!!! Ο σίδηρος, που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά οξυγόνου στον οργανισμό, υπάρχει στις τροφές ως αιμικός (στις ζωικές) και ως μη αιμικός (στις φυτικές). 
  • Οι σουπιές είναι πλούσιες σε αμινοξέα και ψευδάργυρο, θρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την παραγωγή ορμονών που συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα. Επιπλέον, οι σουπιές περιέχουν σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και φωσφόρου, συστατικά τα οποία αποτελούν το βασικό δομικό υλικό των οστών και των δοντιών. 
  • Το ταχίνι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο που καταναλώνεται κυρίως κατά την περίοδο της νηστείας. Προέρχεται από το σουσάμι και είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Αυτά, σε συνδυασμό με την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση, το καθιστούν απαραίτητο στη διατροφή μας. 
  • Ο χαλβάς είναι ένα νηστίσιμο και ‘υγιεινό’ γλυκό, λόγω του είδους των λιπαρών που περιέχει. Προέρχεται από το συνδυασμό ταχινιού, γλυκόζης και αμυγδάλων ή σοκολάτας. Προσέξτε όμως τις θερμίδες του! Μόλις 50γρ χαλβά περιέχουν περίπου 250 θερμίδες – είναι όμως αρκετά για να σας ικανοποιήσουν; 
  • Η φάβα αποτελεί πηγή καλής ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών, απαραίτητων για την ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού, ιδιαιτέρως σε περιπτώσεις αποχής από ζωικά προϊόντα. Περιέχει επίσης υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, καθώς και σημαντικά ποσοστά β-καροτενίου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου και ασβεστίου. 
  • Τα φρέσκα φασολάκια τα γνωρίζουμε ως λαδερά ή βραστά. Σε κάθε περίπτωση, ένα πιάτο μπορεί να καλύψει το 50% περίπου των αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Κ. η εν λόγω βιταμίνη ενεργοποιεί την οστεοκαλσίνη, μία ορμόνη που συμμετέχει στην ισχυροποίηση των οστών.
Συνοψίζοντας η νηστεία ως σχήμα διατροφής, μοιάζει πολύ με εκείνο της Μεσογειακής Διατροφής. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η τακτική κατανάλωση οσπρίων και λαχανικών σε μορφή λαδερών και η περιορισμένη χρήση ζωικών προϊόντων είναι κοινά χαρακτηριστικά που θέτουν τα δύο σχήματα σε παράλληλη πορεία.