Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2011

ΤΑ 10 ΜΥΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

  •  Το ραπανάκι, εκτός από την όρεξη, συμβάλλει στην καλύτερη διαδικασία της πέψης και στην καλύτερη λειτουργία της χολής. Χρησιμοποιήστε το ωμό σε σαλάτες ή μαγειρέψτε το για να δώσετε εντονότερη γεύση στο φαγητό σας. Το φύλλα του περιέχουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C, οπότε μπορείτε να πλύνετε και να τα χρησιμοποιήσετε στη σαλάτα σας.
  • Τα μανιτάρια εμπεριέχουν σε σημαντικά ποσά ένα άκρως απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το χαλκό. Ο χαλκός μαζί με τη βιταμίνη C συμβάλλει στο σχηματισμό της ελαστίνης, μιας πρωτεΐνης της επιδερμίδας που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητά της. 
  • Τα κρεμμύδια αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές κερκετίνης. Η κερκετίνη παράγεται από το κρεμμύδι, αποθηκεύεται στα εξωτερικά του τμήματα και το προστατεύει από την οξείδωση. Για τον άνθρωπο αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιισταμινικό.
  •  Τα πράσα χάρη στη σύνθεσή τους συμβάλλουν στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρων στο αίμα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξαλικά, πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωσή τους από άτομα με προβλήματα στα νεφρά ή στη χολή. 
  • Το καρότο είναι το τρόφιμο με τη μεγαλύτερη ποσότητα προβιταμίνης Α. Η τακτική κατανάλωση μπορεί να βελτιώσει την όραση αλλά και να προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία. Καταναλώστε τα σε μορφή χυμού, ωμά σε σαλάτα ή μαγειρεμένα μαζί με όσπρια, με άλλα λαχανικά σε μορφή λαδερού ή με κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο. 
  • Ο μαϊντανός δρα ως φυσικό διουρητικό. Ενεργοποιεί την όρεξη, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος. Μπορείτε να το καταναλώσετε ωμό σε σαλάτες ή ψιλοκομμένο μέσα στην κατσαρόλα με κρέας ή ψάρι. Επίσης, μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε φρεσκοκομμένο απευθείας πάνω στην επιδερμίδα, αφού παρουσιάζει αντιγηραντικές ιδιότητες. 
  • Ο άνηθος  είναι ιδανικός για θηλάζουσες μητέρες, αφού τα αρωματικά συστατικά του φαίνετε να περνούν στο γάλα βελτιώνοντας τη γεύση. 
  • Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν επιδράσεις της αγκινάρας στη βελτίωση της λειτουργίας του ήπατος. Οι ιδιότητες αυτές οφείλονται κυρίως σε μια ουσία της αγκινάρας, γνωστή ως κυναρίνη, η οποία αποδείχτηκε ευεργετική σε καταστάσεις λιπώδους διήθησης του συκωτιού (‘λίπος στο συκώτι’). Επίσης βοηθούν στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του πεπτικού συστήματος χάρη στην πολύ πλούσια περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες. Περιέχουν αξιοσημείωτες ποσότητες της γνωστής σε όλους μας βιταμίνη C, η οποία ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. 
  • Τα σπαράγγια είναι ένα λαχανικό με έντονες διουρητικές ιδιότητες. Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και στο μικρό χρόνο βρασμού, η κατανάλωση τους βελτιώνει την εντερική λειτουργία. Όμως λόγω της περιεχόμενης ασπαραγίνης, πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ή κυστίτιδα. 
  • Η γλιστρίδα είναι ένα από τα λίγα λαχανικά που αποδίδει σημαντικές ποσότητες ωμέγα λιπαρών οξέων. Η επαρκής πρόσληψή της έχει συσχετισθεί με την αντιγήρανση, τη μείωση των λιπιδίων και την καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Χρησιμοποιήστε τη στη χωριάτικη σαλάτα ή αναμείξτε την με άπαχο γιαούρτι και σκόρδο για ένα ωραίο συνοδευτικό πιάτο.

Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2011

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ Crohn


Η νόσος του Crohn είναι μία πάθηση στην οποία το τοίχωμα ενός ή περισσοτέρων τμημάτων του πεπτικού συστήματος πρήζεται, ερεθίζεται και φουσκώνει. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την στένωση του πεπτικού σωλήνα σε αυτό το σημείο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η νόσος εξελίσσεται με κρίσεις που εκδηλώνονται με:
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Διάρροια
  • Αρθρίτιδα
  • Αφθές
  • Κόπωση
  • Εμετό
  • Απώλεια βάρους
  • Αναιμία με έλλειμμα βιταμίνης Β12
  • Υποθρεψία
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ
• Κατά την διάρκεια μιας οξείας κρίσης, πίνετε πολλά διαφανή υγρά ή ακολουθείστε νηστεία για να ηρεμήσει το  έντερο σας.  Περιορίστε τις φυτικές ίνες (όσπρια, φρούτα, λαχανικά όχι όμως τις πατάτες χωρίς φλούδα, δημητριακά και σιτηρά ολικής αλέσεως, πίτουρο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα)
  Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
• Προσπαθήστε να αποφύγετε από τη διατροφή σας όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένου και των τυριών, τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη, ίσως είναι ανεκτή η κατανάλωση γιαουρτιού). Πολλά άτομα με νόσο του Crohn παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη.
• Αποφεύγετε αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα  ποτά, σοκολάτα, καλαμπόκι, αυγά, τρόφιμα με τεχνητά πρόσθετα ή συντηρητικά, λιπαρά και τηγανισμένα φαγητά, πιπέρι, πικάντικες τροφές, σιτάρι, τομάτες, δαμάσκηνα, εσπεριδοειδή, και καπνό.
• Ακολουθείτε μια διατροφή που να αποτελείται κυρίως από μη όξινα, φρέσκα ή βρασμένα λαχανικά όπως μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, καρότα, σέλινο, σκόρδο, σπανάκι. Σημείωση: Ορισμένοι άνθρωποι που έχουν τη νόσο του Crohn είναι ευαίσθητοι σε  σταυρανθού λαχανικά, όπως λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών και μπρόκολο, τα οποία τότε θα πρέπει να αποφεύγονται.
• Πίνετε άφθονα υγρά, όπως απεσταγμένο στον ατμό νερό, τσάι από βότανα, και φρέσκους χυμούς χωρίς υπόλειμμα. Επίσης, ο φρέσκος χυμός από λάχανο είναι πολύ ευεργετικός.
• Μειώστε την πρόσληψη σακχάρων και λιπαρών και να αυξήσετε τη πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Έλλειψη/Διαταραχή απορρόφησης               Συνέπεια

Σίδηρος, βιταμίνη B12, φολικό οξύ                 Αναιμία
Βιταμίνη Κ                                                       Αιμορραγία, μώλωπες
Κακή πέψη υδατανθράκων και λίπους            Φούσκωμα, διάρροια, αέρια
Ενέργεια, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες    Καθυστερημένη ανάπτυξη
Θερμίδες, πρωτεΐνες, σίδηρος                      Διαταραχές στην έμμηνο ρύση
Θερμίδες, πρωτεΐνες, λίπος, υδατάνθρακες    Απώλεια μυϊκής μάζας