Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ!

Τους καλοκαιρινούς μήνες, που η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ανεβαίνει, ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από περισσότερα υγρά. Στην ενυδάτωση του οργανισμού μας μπορούν να βοηθήσουν, εκτός από το νερό που είναι απαραίτητο, τα φρούτα και τα λαχανικά, που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκονται σε μεγάλη ποικιλία και αφθονία. Όσο για τη θρεπτική αξία των λαχανικών, είναι αδιαμφισβήτητο ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας μας και μας προφυλάσσουν από πολλές παθήσεις, καθώς περιέχουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Η ημερήσια κατανάλωση  λαχανικών αντιστοιχεί σε 3-4 μερίδες.
Τα λαχανικά που μπορούμε να βρούμε κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το αγγουράκι, ντομάτα, πιπεριές, βλίτα, γλιστρίδα, μπάμιες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, φασολάκια.

Αγγουράκι
Περιέχει νερό σε ποσοστό 96%, βιταμίνες Α και C, καθώς και μέταλλα, όπως ασβέστιο, κάλιο, μαγγάνιο και θείο.
·         Ντομάτα
Πλούσια σε νερό, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Είναι καλή πηγή λυκοπενίου, ενός αντιοξειδωτικού που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ έχει σημαντική επίδραση στην μείωση της κακής χοληστερόλης.
·         Πιπεριές
Οι κόκκινες και οι πορτοκαλί αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμινών A, C, B6 και αντιοξειδωτικών παραγόντων, όπως λυκοπένιο και λουτεΐνη, ενώ οι πράσινες περιέχουν σημαντική ποσότητα φυλλικού οξέος και βιταμίνης K.
·         Βλίτα, Γλιστρίδα
Όπως όλα τα χόρτα περιέχουν μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και C και πολλά ιχνοστοιχεία, όπως κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
·         Μπάμιες
Οι ευεργετικές επιδράσεις που έχουν οι μπάμιες στην υγεία οφείλονται κυρίως στην καλή περιεκτικότητα που έχουν σε βιταμίνη C , διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ. Οι κατεψυγμένες μπάμιες έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β2 και μαγνήσιο σε σχέση με τις ωμές, και μικρότερη σε βιταμίνη C , Β1 , Β3 , Β6 και μαγγάνιο.
·         Κολοκυθάκια
Περιέχουν νερό σε ποσοστό 95% καθώς και μικρές ποσότητες βιταμινών. Έχουν 1,8γρ φυτικών ινών ανά 100γρ τροφίμου.
·         Μελιτζάνες
Αποτελεί μία ιδανική δροσιστική τροφή για το καλοκαίρι καθώς περισσότερο από το 90% της περιεκτικότητάς της είναι νερό. Παράλληλα έχει ισχυρά αντιοξειδωτική δράση και συνδυάζεται θρεπτικά καλά με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντομάτα και άλλα λαχανικά. Ωστόσο θα πρέπει να μην επιδιώκουμε το συνδυασμό της με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο (Ca) και σίδηρο (Fe), καθώς μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους για τον οργανισμό.
·         Φασολάκια
Αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, που προστατεύει τα οστά μας, φυτικών ινών, σιδήρου (Fe), βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης Α, μαγνησίου, ασβεστίου, φωσφόρου αλλά και βιταμίνης C και καροτενοειδών, που παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται οι θερμίδες των λαχανικών ανά 100γρ.
ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΑΝΑ 100ΓΡ ΤΡΟΦΙΜΟΥ
Αγγουράκι
16
Ντομάτα
22
Πιπεριές
22
Βλίτα (βραστά), Γλιστρίδα
33
Μπάμιες
27
Κολοκυθάκι
15
Μελιτζάνες (ψητές)
19
Φασολάκια
26