Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

ΥΠΕΡΤΑΣΗ; ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΩ;



Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη με την οποία το αίμα πιέζει τα τοιχώματα των αρτηριών μέσα στις οποίες κυκλοφορεί. Η πίεση δεν παραμένει ποτέ σταθερή αλλά έχει διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παραμένουν υψηλές για μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει ότι ο οργανισμός πάσχει από υψηλή Α.Π. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς που αντιστοιχούν: α) στη συστολική πίεση (κατά την διάρκεια της συστολής της καρδιάς), β) τη διαστολική πίεση (κατά την διαστολή της καρδιάς). Στις μετρήσεις γράφεται πρώτα η συστολική και μετά η διαστολική πίεση, π.χ. 120/80 και μετράται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου ( mmHg ).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΣΥΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)
ΔΙΑΣΤΟΛΙΚΗ  (mmHg)
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ
<120
<80
ΠΡΟΫΠΕΡΤΑΣΗ
121-139
81-89
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ I
140-159
90-99
ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΣΤΑΔΙΟΥ II
≥160
100
ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΥΠΕΡΤΑΣΗ;
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση είναι επικίνδυνη γιατί:
•  υποβάλλει την καρδιά σε υπερλειτουργία
•  κάνει τα αγγεία να χάνουν την ελαστικότητά τους
•  αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακά και άλλα νοσήματα
Παράγοντες που  συμβάλουν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης:
1.      Παχυσαρκία
2.Διατροφή (υπερκατανάλωση νατρίου-αλατιού, κορεσμένων λιπαρών, έτοιμων φαγητών)
3.      Κληρονομικότητα
4.      Καθιστική ζωή
5.      Κάπνισμα
6.      Υπερκόπωση
7.      Άγχος
      Γνωρίζετε ότι οι πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση μπορούν να μειωθούν τουλάχιστον κατά 80% αρκεί να ακολουθεί κανείς υγιεινό τρόπο ζωής; Προσπαθήστε να ακολουθείτε ένα πλαίσιο διατροφής που επικεντρώνεται στην απόκτηση κάποιων βασικών συνηθειών:
  1. Διατηρήστε ή μειώστε το βάρος σας στο φυσιολογικό.
  2. Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. 
  3. Περιορίστε την κατανάλωση αλατιού τόσο στο μαγείρεμα, όσο και στο τραπέζι.
  4. Αποφύγετε έτοιμα αλμυρά τρόφιμα (κονσέρβες, παστά, έτοιμες σάλτσες, έτοιμες σούπες, ζωμούς κρέατος, κύβοι μυρωδικών, τουρσιά, fast-food) 
  5. Αποφύγετε αλκοολούχα ποτά.
  6. Αποφύγετε αλλαντικά, λουκάνικα, καπνιστά κρέατα και καπνιστά ψάρια
  7. Αποφύγετε επεξεργασμένα τυριά, τυριά ροκφόρ, φέτα σε άλμη κ.τ.λ. προτιμήστε ανάλατη μυζήθρα
  8. Περιορίστε την κατανάλωση αλατισμένης μαργαρίνης, βουτύρου κ.τ.λ και προτιμήστε το ελαιόλαδο 
  9. Αποφύγετε ροφήματα σοκολάτας, μπισκότα εμπορίου, τσιπς, αλατισμένα δημητριακά, αλατισμένους ξηρούς καρπούς και ελιές 
  10. Αυξήστε την κατανάλωση τροφών πλουσίων σε κάλιο και φτωχών σε νάτριο (πορτοκάλια, δαμάσκηνα, σύκα, μπανάνα, πατάτα βραστή, λάχανο, μαρούλι) 
  11. Δώστε προσοχή στην ετικέτα κάποιου τροφίμου που θα αγοράσετε ως προς την περιεκτικότητα του σε νάτριο (Na) και στο αλάτι (ΝaCl).
Καταναλώστε άφοβα:
  1. Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμού
  2. Φρέσκα λαχανικά
  3. Αποβουτυρωμένο γάλα
  4. Πατάτες βραστές ψητές, ρύζι, μακαρόνια (ανάλατα)
  5. Όσπρια
  6. Ελαιόλαδο και ανάλατες ελιές 
  7. Άπαχα κρέατα
  8. Ψάρια 
  9. Ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας σίκαλης, κρίθινα ή ολικής άλεσης